Osmnáctiletý student hrozil vystřílením třídy v Praze 8, našly se u něj zbraně

Osmnáctiletý student hrozil vystřílením třídy v Praze 8, našly se u něj zbraně

Kriminalisté zadrželi osmnáctiletého studenta, který spolužákům vyhrožoval, že vystřílí třídu střední školy v Praze 8. Našli u něj airsoftové a vzduchové zbraně i nože. Podle zjištění MF DNES mladík přímo hrozil konkrétním studentům, kteří se ve strachu svěřili rodičům. Student mimo jiné prohlašoval, že si pořídí zbrojní průkaz a také schvaloval loňskou tragickou střelbu na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze.

Výhrůžky se týkaly střední školy Trivis a Vyšší odborné školy prevence kriminality v Praze 8 Hovorčovické ulici. 

Podle zjištění MF DNES student vyhrožoval konkrétním studentům, kteří se se svými obavami obrátili na rodiče. A ti kontaktovali školu samotnou.

„Dostali jsme oznámení od rodičů. Případ jsme okamžitě řešili, ale jedná se o hocha, který nikdy neměl žádné studijní problémy ani problémy s drogami například. Naše škola už po incidentu na filozofické fakultě okamžitě přijala bezpečnostní opatření, protože zde máme tisíc žáků a sedmdesát učitelů. Nyní se budeme snažit situaci vyřešit a hocha znovu začlenit do kolektivu. Ale podrobnější informace ani o tom, že je vyšetřován na svobodě, v tuto chvíli nemám, to slyším od vás poprvé,“ řekl MF DNES ředitel školy Jan Dalecký.

Podle policie student slovně vyhrožoval spolužákům, že vystřílí třídu a výslovně sdělil nenávist vůči některým z nich.

„Řeči ohledně agrese vůči spolužákům a společnosti podpořil sdělením, že má v úmyslu si pořídit zbrojní průkaz,“ uvedl policejní mluvčí Jan Daněk.

Vyšetřovatelé také zjistili, že mladík opakovaně před svými spolužáky schvaloval loňskou střelbu na filozofické fakultě, při níž zemřelo 14 obětí, a prohlašoval, že by to udělal stejně.

Kriminalisté třetího policejního obvodu podezřelého zadrželi v místě bydliště. Tam také našli airsoftové a vzduchové zbraně, které jsou volně prodejné zájemcům od 18 let a není na ně třeba zbrojní průkaz.

Mladíka pak obvinili z nebezpečného vyhrožování a schvalování trestného činu. Nyní mu hrozí až tři roky vězení. Návrh na vzetí obviněného do vazby soud neakceptoval, stíhání tedy bude vedeno na svobodě.

Loni před Vánocemi při střelbě v hlavní budově školy na Palachově náměstí přišlo o život 14 lidí – studentů i pedagogů, dalších 25 bylo zraněno. Pachatel, čtyřiadvacetiletý student fakulty, po činu spáchal sebevraždu.

Několik hodin před střelbou na fakultě podle policie zavraždil v Hostouni na Kladensku svého otce a několik dní předtím muže a jeho dvouměsíční dceru v Klánovickém lese. Legálně vlastnil velké množství střelných zbraní.

Autoři: Václav Janouš, pari
Zdroj: https://www.idnes.cz/praha/zpravy/praha-8-student-vyhruzky-strelba-policie-zbrane-noze.A241004_102439_praha-zpravy_p


K začátku nového školního roku zveřejňujeme komentované výsledky ankety Prevence agrese ve školách a školských zařízeních 2023.

Publikace je ke stažení na odkazu níže.

Prevence agrese ve školách a školských zařízeních 2023

Staženo: 104 x

 


Další příspěvky ke čtení:

Absolutní peklo. Učitelka popsala běžný den v německé škole

Ohrožování nožem, šikana, výhrůžky, bitky a policejní operace. Tak vypadá běžný den na jedné německé Více informací

K romskému chlapci po konfliktu s učitelem jela záchranka. Zasáhla policie

Policie řeší incident, při kterém se v Koryčanech na Kroměřížsku fyzicky střetl učitel s žákem. Více informací

Osmnáctiletý student hrozil vystřílením třídy v Praze 8, našly se u něj zbraně

Kriminalisté zadrželi osmnáctiletého studenta, který spolužákům vyhrožoval, že vystřílí třídu střední školy v Praze 8. Více informací

Otec přivedl dítě do školky, pak s nožem držel jako rukojmí učitelku

Dramatickou situaci řešili v pondělí ráno v jedné z ostravských školek. Otec, který sem přivedl Více informací

Rady, jak mluvit s dětmi, které cítí ohrožení

Stovky českých škol se v posledních dnech opakovaně setkaly s výhružnými e-maily. Zformulovaly jsme rady Více informací