Student s nožem napadl pracovnici průmyslovky v Třebíči, odvezla ho záchranka

Student s nožem napadl pracovnici průmyslovky v Třebíči, odvezla ho záchranka

Mimořádná událost se stala ve Střední průmyslové škole v Třebíči. Dnes dopoledne se tam šestnáctiletý student snažil napadnout nožem pracovnici školy, podle zjištění redakce iDNES.cz jde o školní psycholožku. Mladíka policie zajistila, nikomu dalšímu nehrozí žádné nebezpečí. Informace o tom, jestli je žena zraněná, se rozcházejí. Podle policie utrpěla lehké zranění, podle záchranářů byla jen v šoku.

Incident se odehrál 15 minut před 10. hodinou dopoledne. „Na místě pracují policisté a kriminalisté, kteří zjišťují další okolnosti tohoto incidentu,“ sdělila policejní mluvčí Dana Čírtková.

Do školy vyjely také posádky záchranářů. „Mladík byl převezen do zdravotnického zařízení. K diagnóze bych se ale v tuto chvíli nevyjadřoval,“ uvedl mluvčí krajské záchranné služby Petr Janáček.

Policie uvedla, že pracovnice školy utrpěla zranění. „Jedná se o lehké zranění. Samozřejmě na tom není psychicky dobře. Na místě je i náš krizový intervent,“ uvedla Čírtková.

Mluvčí krajských záchranářů Petr Janáček řekl, že žena zraněná nebyla a záchranáři ji ponechali na místě. „Spíše se jednalo o její psychické rozpoložení,“ doplnil Janáček.

Policie pouze uvedla, že poškozená je pracovnicí školy a není to učitelka. „Sbor ve škole tvoří různí lidé, nejen učitelé. Ale i jiní členové týmu,“ podotkla Čírtková. „Nespecifikovala jsem to schválně,“ dodala.

Čírtková dále bez dalších podrobností potvrdila, že zadrženého mladíka, kterému je šestnáct let, převezla záchranná služba do zdravotnického zařízení.

Krajský radní pro školství Jan Břížďala řekl, že se událost stala na střední škole zřizované Krajem Vysočina. „Jde o Střední průmyslovou školu Třebíč. Policie šetří celou událost, ke které skutečně došlo,“ reagoval na dotaz portálu iDNES.cz.

„Jaké tam byly motivy, to je samozřejmě v tuto chvíli ještě neznámé a je to předmětem vyšetřování,“ poznamenal Břížďala. Dodal, že napadení byla přítomna jen žena a student, nebyli u toho žádní jiní zaměstnanci ani žáci. Bezpečnostní rámy škola nemá, podle radního tak nelze zabránit tomu, aby si někdo do školy donesl nůž.

O útoku ředitelka školy Petra Hrbáčková informovala zřizovatele a e-mailem i zaměstnance. „Ale nic bližšího nevím, ani jestli to (napadená) byla učitelka. Jen uvedla, jak to dopadlo a že můžeme normálně dál pracovat,“ řekl ČTK jeden z nich.

Přítomnost záchranářských vozidel před školou původně zaměstnance nijak neznepokojila, protože se ve škole konala plánovaná preventivní akce. „Pak začaly přijíždět i policejní antony,“ řekl zaměstnanec školy.

 

Autor: Tomáš Blažek, MAFRA

 

Ve škole se dál učilo, studenti nic nevěděli

U školy v poledne stála tři policejní auta. Jinak se podle reportéra iDNES.cz přímo na místě nic viditelného neděje. „Podle slov vrátného se ve škole normálně učí,“ hlásil reportér. Do školní jídelny si strávníci chodí pro obědy.

Studenti, kteří po poledni ze školy odešli, tvrdili, že ani oni o události nic nevědí. „Nikdo jim prý nic neřekl,“ sdělil reportér iDNES.cz, který s několika z nich mluvil.

Třebíčský místostarosta Miloš Hrůza (ANO) odmítl událost komentovat s tím, že o ní nemá žádné informace. Podobné vyjádření podala mluvčí radnice. „Jedná se o událost, která se města netýká. Je to věc té školy a policie,“ sdělila za město Irini Martakidisová.

Vedení průmyslovky se zatím redakci iDNES.cz nepodařilo kontaktovat. Na sociálních sítích škola žádné vyjádření nezveřejnila.

Incident v třebíčské škole není na Vysočině zcela ojedinělý. Od první poloviny října se policie zabývá i událostí v jedné ze základních škol na Jihlavsku. Patnáctiletý žák tam před asistentkou pedagoga procedil poznámku, že „si do školy přinese pistoli, a bude“. Škola případ prošetřovala a přijala opatření, aby podobným excesům zamezila.

Střední průmyslová škola v Třebíči je velice oblíbeným vzdělávacím zařízením. Jeho chloubou je zejména obor Energetika, který je jediný svého druhu v republice. Škola ho zřídila ve spolupráci s firmou ČEZ, absolventi nachází uplatnění v nedaleké dukovanské elektrárně. Škola dokonce kvůli velkému zájmu o studium chystá navýšení kapacity a budování přístavby.

Zdroj: https://www.idnes.cz/jihlava/zpravy/napadeni-skola-trebic-nuz-zak-student-policie.A231220_105004_jihlava-zpravy_pp