Mrtví a desítky zraněných po střelbě na FF UK. Střelec zemřel, komplice neměl

Mrtví a desítky zraněných po střelbě na FF UK. Střelec zemřel, komplice neměl

Komentář ABŠ: Dnešní střelba ve škole je naprosto děsivá. Je načase brát tuto hrozbu vážně. Od roku 2016 v této problematice vzděláváme školy a v rámci několika krajů společně s PČR pořádáme nácviky na ozbrojeného útočníka. Žel ukazuje se, například na základě anket které v rámci vzděláváni pedagogů realizujeme, že velká část pedagogů stále tuto hrozbu podceňuje s pocitem, že se nic takového nemůže stát a to ani ve škole ani v jiném objektu, který by mohl být takzvaně měkkým cílem a kde by mohli osobně být přítomni.

 

Střelec z Filozofické fakulty na náměstí Jana Palacha v Praze byl eliminován, oznámila policie. Druhý střelec potvrzen nebyl, veřejnosti bezprostřední nebezpečí nehrozí, sdělil ministr vnitra Vít Rakušan. Na místě jsou nejméně čtyři mrtví, záchranáři převzali do péče desítky zraněných.

„Střelec byl eliminován! Celá budova je v současné chvíli evakuována a na místě je několik mrtvých a desítky raněných,“ uvedla kolem 16. hodiny policie na síti X.

Na místo přijel ministr vnitra Vít Rakušan. „Vyzývám občany, aby se nechodili na místo dívat. Chci uklidnit veřejnost, střelec byl eliminován, jiný útočník není potvrzený,“ uvedl v rozhovoru pro ČT.

Podle primátora Bohuslava Svobody útočník spadl z budovy a zemřel, podle nepotvrzených svědectví na sítích se nejprve zastřelil. Policie způsob zneškodnění dosud neupřesnila.

Podle dostupných fotografií se na ochozu fakulty pohyboval muž s dlouhou palnou zbraní. Na jiných snímcích bylo vidět, jak lidé vybíhají se zdviženýma rukama z budovy.

Studenti zabarikádovaní uvnitř fakulty popsali, že viděli padat dívku, která se chtěla zachránit slezením z balkonu; ani to zatím nelze ověřit.

 

FF UK Praha 21.12.2023

 

„Střelba šíleného střelce“
Podle zdroje MF DNES povolala policie na místo do centra Prahy všechny dostupné prvosledové hlídky i posily z dalších krajů. Případ byl nahlášen jako „střelba šíleného střelce“.

Střelec měl údajně být ve 4. patře, zaměstnanci dostali e-mail, aby zůstali v kancelářích a zhasli, zamkli a zabarikádovali dveře. „Vážení kolegové, vydržte na místech, nikam nechoďte, pokud jste v kancelářích, zamkněte je a přede dveře umístěte nábytek, zhasněte, střelec je pravděpodobně ve čtvrtém patře hlavní budovy na Náměstí Jana Palacha, čekám na pokyn policie ČR,“ psala komornice Zdeňka Filipová.

„Nemáme vůbec žádné další informace, všechno víme jenom přes twitterové profily policie a zatím probíhá zásah. Paní proděkanka pro vnější vztahy nyní řeší to, aby všichni v pořádku opustili budovu. Jaké budou další kroky univerzity nevíme,“ uvedla pro iDNES.cz tisková mluvčí FF UK Tereza Marková.

„Odešla jsem deset minut předtím, v tuto chvíli nemám žádné jiné informace, než jsou na Twitteru. Vím, že se hodně lidí podařilo evakuovat a hodně lidí tam ještě zůstalo,“ řekla proděkanka pro vnější vztahy FF UK Michaela Slussareff. Podle harmonogramu se od 15:00 v hlavní budově fakulty konalo adventní zpívání koled.

Na místě asistují také pražští hasiči. Pražský dopravní podnik v místě odklání dopravu. „S ohledem na mimořádnou událost v centru města jsme z preventivních důvodů uzavřeli některé naše budovy pro veřejnost,“ uvedl mluvčí magistrátu Vít Hofman.

„Najednou začala být slyšet střelba“

„Vystupoval jsem na zastávce Staroměstská pár minut po třetí hodině. Potkal jsem se tam s kamarádkou a najednou přijížděli policisté. Odcházel jsem směrem do ulice Veleslavínova a najednou začala být slyšet střelba,“ řekl pro iDNES.cz jeden ze svědků. Jeden z policistů svědkům řekl, že se mají schovat.

„Všechny nás evakuovali, bylo to strašně děsivé, všude bylo plno policajtů, kteří na nás se samopaly řvali, ať utečeme ven,“ popsala děsivý zážitek studentka Klára pro iDNES.cz.

 

Autor: iDNES.cz
Zdroj: https://www.idnes.cz/praha/zpravy/strelba-skola-praha-namesti-jana-palacha.A231221_152226_praha-zpravy_pp

 

 


Další příspěvky ke čtení:

 

Školák při hádce bodl spolužáka nůžkami do zátylku, zraněného odvezla záchranka

Rozepře mezi dvěma žáky druhého stupně, k níž došlo v úterý v pražské ZŠ U Více informací

Absolutní peklo. Učitelka popsala běžný den v německé škole

Ohrožování nožem, šikana, výhrůžky, bitky a policejní operace. Tak vypadá běžný den na jedné německé Více informací

K romskému chlapci po konfliktu s učitelem jela záchranka. Zasáhla policie

Policie řeší incident, při kterém se v Koryčanech na Kroměřížsku fyzicky střetl učitel s žákem. Více informací

Osmnáctiletý student hrozil vystřílením třídy v Praze 8, našly se u něj zbraně

Kriminalisté zadrželi osmnáctiletého studenta, který spolužákům vyhrožoval, že vystřílí třídu střední školy v Praze 8. Více informací

Otec přivedl dítě do školky, pak s nožem držel jako rukojmí učitelku

Dramatickou situaci řešili v pondělí ráno v jedné z ostravských školek. Otec, který sem přivedl Více informací