K romskému chlapci po konfliktu s učitelem jela záchranka. Zasáhla policie

K romskému chlapci po konfliktu s učitelem jela záchranka. Zasáhla policie

Policie řeší incident, při kterém se v Koryčanech na Kroměřížsku fyzicky střetl učitel s žákem. Podle otce dítěte mělo jít o rasově motivovaný útok ze strany pedagoga – jde o romskou rodinu. Případem se zabývá policie, která varuje před dezinformacemi, které se v souvislosti s případem začaly šířit.

Otec chlapce na sociálních sítích obvinil učitele, že žáka chytil pod krkem a následně s ním udeřil o zem. Také tvrdil, že mezi učitelem a žákem panovaly dlouhodobě nesváry.

Škola po incidentu všem rodičům rozeslala e-mail s tím, že vzhledem k incidentu zpřísní ve svém areálu bezpečnostní opatření. Zda došlo mezi učitelem a žákem ke konfliktu, ředitelka nezmiňuje.

„Dnes jsme volali záchrannou službu pro jednoho žáka, zároveň jsme informovali také rodiče žáka. Ti se po příchodu do školy dostali do konfliktu se záchranáři a s pracovníky školy, proto musela být přivolána policejní hlídka,“ informovala ředitelka školy s tím, že následující den hlídali budovu školy kvůli bezpečnosti policisté.

Otec dítěte tvrzení o agresivitě relativizuje. „Všimněte si lidi, jak z nás udělali agresory – ‚my jsme napadli záchranáře‘, ne že můj syn byl napadený učitelem,“ uvedl na sociální síti. Popřel údajné tvrzení ředitelky, že synovi dala do školy matka zbraň.

Ilustrační snímek | foto: Michal Klíma, MAFRA

„Lžou ještě v tom, že nás kontaktovala škola, což není žádná pravda. Škola nás vůbec o tom neinformovala, jenom záchranná služba,“ uvedl také. Dodal, že syn má po celém těle podlitiny a byl na vyšetření v kyjovské nemocnici.

Nic nekryjeme, říká policie

Na sociálních sítích se následně začaly šířit zprávy o tom, že policie případ nevyšetřuje. Na spekulace, že strážníci případ zametají pod koberec a školu kryjí, reagovala v sobotu i policie.

„Na sociálních sítích se šíří vyjádření k napadení žáka učitelem ze základní školy. Současně autoři dalších příspěvků naznačují, že se tím nezabýváme a ‚kryjeme‘ agresivitu na této škole. Pomineme-li fakt, že na zveřejněných videích je přímo dokumentován policista, který věc řeší a argument o nezabývání se tak dostává povážlivou trhlinu, tak samozřejmě případ řešíme,“ uvedla Policie ČR na Facebooku.***

Podle ní se zatím neobjevily žádné okolnosti, které by naznačovaly, že se jedná o trestný čin. „Vše tak dosud prověřujeme v rovině přestupkového jednání – což však v žádném případě nenaznačuje, že událost podceňujeme. Opak je pravdou a naším cílem je vše v co nejkratším čase objasnit,“ vysvětluje policie.

Vzhledem k tomu, že je jedním z účastníků případu dítě, odmítla policie sdělit bližší informace. „Ony vlastně totiž žádné zajímavé detaily v případu nejsou a proto budeme i nadále v těsném kontaktu se zástupci místní romské komunity a budeme se snažit zajistit vzájemné porozumění a vysvětlení situace,“ stojí v prohlášení.

Autor: tty
Zdroj: https://www.idnes.cz/zlin/zpravy/skola-korycany-utok-ucitel-zak.A241005_111347_zlin-zpravy_tty